aleea zabrauti din ferentari



Aleea Zabrauti din Ferentari reprezinta un complex de locuinte sociale ajuns vestit mai ales dupa scandalul legat de curentul electric taiat in masa si platit apoi integral de catre cine altul decit Gigi Becali, episod care a scos in strada, cu mic cu mare, toata suflarea de acolo. Locuitorii din acest cartier sint in marea lor parte cetateni rromi. Problemele si gradul de excluziune sociala din zona sint cu siguranta destul de mari.


Despre Aleea Zabrauti se poate spune ca a luat forma unui “spatiu dezafectat”, insa din punct de vedere al legaturilor si conexiunilor sociale pe care oamenii de acolo le au la dispozitie, sau al ocaziilor de a veni in contact cu “lumea din afara” micului lor cartier. Motiv pentru care am hotarit sa mergem acolo sa vedem pe viu ce si cum, pentru ca daca ar fi sa te iei dupa ce auzi la televizor ( ceea ce nu facem niciodata ), acesta ar trebui sa fie unul dintre ultimele locuri in care sa mergi iar localnicii unii dintre ultimii oameni cu care sa vii in contact.

Am ajuns pe Aleea Zabrauti cu mult timp inaintea conflictului notoriu pe care tocmai l-am mentionat, in urma caruia numarul de vizitatori in zona s-a inmultit, fie ei jurnalisti sau reprezentanti ai unor ong-uri. Am initiat tot felul de mici actiuni si, in ciuda reputatiei proaste pe care o avea locul, niciodata nu am avut probleme cu cineva, ba dimpotriva, ne-am imprietenit cu citiva oameni si am stat la povesti cu ei.

Ultima oara cind am mers in Zabrauti am organizat un cinema mobil intre blocuri, care s-a terminat insa cu un mare chef in aer liber pe tot felul de muzici. Atentie, nu manele ( nu ca am avea ceva cu genu asta, dar pur si simplu am incercat sa promovam si altceva, sa vedem daca reactioneaza oamenii), ci reggae, ska, lautareasca, flamenco, tiganeasca veche. Si au reactionat foarte bine.

In felul sau, evenimentul se subscrie seriei de zone temporare autonome, dar de data asta a fost mai ales o zona autonoma a tinerilor(suburbani) marginalizati si saraci, nu una a tinerilor (urbani) educati, ca noi, prietenii/cunoscutii nostri si altii care citesc acest blog.

A fost o seara placuta, iar tensiunea de inceput, cauzata de curiozitatea intensa a oamenilor si mai ales a copiilor vizavi de tot ceea ce se intimpla/misca, s-a anulat de tot spre final prin dans si veselie. Ni s-a facut cinste cu niste beri si auzeam strigate de multumire gen “traiasca domnu felix” – felix fiind un baiat din Anglia, cu duba caruia aterizasem in cartier. Plus inevitabilul “da manele n-aveti”, dar nu prea aveam, asa ca au trebuit sa asculte altceva, si s-a dovedit ca le placea si acest altceva.

Ni s-au intarit inca o data convingerile ca prin dans colectiv se pot anula diferentele de orice fel dintre oameni, mai ales cele culturale-sociale si se pot indeparta destule tensiuni. Dansul este in sine o forma a apropierii si a cooperarii umane. De altfel, multi antropologi si teoreticieni sociali au cazut de acord asupra faptului ca miscarile de grup coordonate, ulterior dansurile si ritualurile, reprezinta unele dintre cele mai importante acte culturale care au separate oamenii de lumea animalelor.

A devenit de asemenea evident ca dansul reprezinta si o modalitate foarte buna de a lucra cu toti pustanii si copiii din zabrauti, de le canaliza energiile in ceva constructiv si pozitiv.

Nici politia nu a parut interesata de sound systemul, duba, ecranul si cheful dintre blocuri, asa ca atunci cind am strins echipamentul l-am strins de voie buna si cu voie buna. Speram sa mai ajungem in Zabrauti cit de curind pentru o noua zona autonoma temporara!

Am facut si un mic video cu citeva momente de atunci. Personal, cea mai tare faza din acest clip mi se pare la inceput, cind o gasca de copii se adunasera in jurul lui Charlie, un prieten, si se uitau interesati la tatuajele de pe mina lui, intrebindu-se unu pe altu: “da cine e acolo, dumnezeu? Ia sa-l vad si io pe dumnezeu, stai ca nu-I vad fatza. Aaa, da nu e dumnezeu, e un japonez!” :))

1 comment:

hasan said...

super faine toate actiunile voastre.

tineti-o tot asa si poate vin si eu la timp in tara pentru una :)